Overslaan en naar de inhoud gaan
RK HH Engelbewaarderskerk
kerk buiten

Onze parochie

De parochie is een levendige geloofsgemeenschap met een stabiel aantal zondagse kerkgangers, veel vrijwilligers en gezond blijvende financiën, vertelt de vicevoorzitter van het parochiebestuur Kees Verweij, wanneer hij vol trots de prachtig gerestaureerde muurschilderingen in het kerkgebouw laat zien.

Ook in Badhoevedorp overlijden getrouwe parochianen en komen ervan onderop minder jongere parochianen bij. Aan de andere kant: door de manier van kerk-zijn voelen ook mensen van buiten het dorp zich er thuis. Doordat de A9 niet meer door het dorp loopt maar eromheen is er plaats voor nieuwe woningen, nieuwe parken, nieuwe sportvelden én nieuw groen. Het Lint, de nieuwe wandel- en fietsroute, neemt de plaats in van de oude A9. Badhoevedorp wordt weer één dorp. Uiteraard hopen we op een toename van nieuwe parochianen uit deze nieuwe wijk. De parochie is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw flink gegroeid. Kees Verweij, die vanaf 1997 vicevoorzitter is, zegt: “Wij zijn redelijk optimistisch over de toekomst.”

KerkgebouwKees Verweij

Kees Verweij in de prachtig opgeknapte kerk

De kerk is een gemeenschap waar we elkaar aandacht en steun kunnen geven. U kunt er vrienden en vriendinnen bij krijgen, het gevoel hebben dat u ergens bij hoort, en een netwerk opbouwen waar u steun aan kunt ontlenen. De kerkgemeenschap helpt ons om ‘te treuren met hen die treuren; ja, en hen te troosten die troost nodig hebben’ en om samen te vieren wat gevierd kan worden.

Met het oog op het jubileum kreeg de kerk een grootschalige opknapbeurt waarvan de eerste stappen al in 2004 werden gezet. Dak, dakgoten en verwarming werden vernieuwd en daarna werd de binnenzijde grondig aangepakt. Maandenlang stonden er steigers in de kerk. Het resultaat van alle inspanningen mag er zijn: de muurschilderingen verkeren weer in hun oude glorie, het schilderwerk ziet er fraai uit, het liturgisch centrum werd totaal opgeknapt en er kwam nieuwe verlichting. Alles bij elkaar een operatie van € 400.000,00 die de financieel gezonde parochie uit eigen zak kon betalen. De planning was dat de ingrijpende klus vóór Kerstmis 2011 klaar zou zijn. Het werd eind april 2012. De klus viel zwaar tegen. De muurschilderingen bleken in veel slechtere staat te verkeren dan aanvankelijk was beoordeeld.

De kerk bestaat nu 86 jaar. Speciale aandacht was er voor de jubileumvieringen van 75, 80 en 85 jaar. Nu weten we al lang dat bij een jubileum van een parochie het nooit gaat om de buitenkant, om torens en om een stenen kerkgebouw, maar altijd om mensen. Het gebouw is de aanleiding om feest te vieren, maar het gaat altijd om de mensen. Een kerkgemeenschap bestaat niet uit stenen, maar uit warme toegewijde mensen.

 

Vrijwilligers

In onze parochiegemeenschap zijn op velerlei gebied vrijwilligers actief. Onderhoud, koor, kerkversiering en -schoonmaak, liturgie, diaconie, altijd weer staan mensen klaar. Om het kerkgebouw te behouden voor de toekomst zijn veel helpende handen nodig. Nieuwe vrijwilligers zijn daarom altijd welkom. Wil je af en toe helpen of klusjes doen, zonder verdere verplichtingen? Of ben je beschikbaar voor een wat langere periode, voor werkzaamheden met continuïteit? Misschien heb je organisatietalent en vind je het leuk een keer een evenement in de kerk te organiseren? We horen het graag, alle hulp is welkom!