2015 Bedevaart Rome

Paus

Op zaterdag 2 mei was het zover, het begin van de Bisdom bedevaart naar Rome! 

Vanuit Badhoevedorp namen 8 parochianen deel aan deze bijzondere reis. Een reis die in het teken stond van de hoogtepunten van Rome, maar ook van samen je geloof beleven en elkaar ontmoeten. 

We hadden een mooi hotel aan de rand van Rome. Het was ongeveer een kwartier lopen naar de metrohalte, vanaf daar lag de stad binnen handbereik. Onder leiding van een gids bezochten we prachtige kerken, monumenten en pleinen. Ondanks dat het mei was, liepen de temperaturen al snel op, het was gemiddeld 30 graden. Gelukkig boden de Italiaanse ijsjes af en toe de nodige verkoeling.

Zondagmorgen om half 8 werden we verwacht voor de grote Sint Pieterskerk in het Vaticaan. In processietocht liepen we samen (met maar liefst 800! andere pelgrims) via de hoofdingang de Sint Pieter binnen. Ons Bisdom Haarlem-Amsterdam pelgrimssjaaltje was ons unieke toegangsbewijs. In de Sint Pieter was, op het graf van de apostel Petrus, een Nederlandse eucharistieviering Mgr. Punt tijdens deze viering voor. Extra bijzonder was dat Ineke en Luus deelnamen aan het projectkoor. Zij zongen, samen met het Kathedrale koor, in de Sint Pieter.

Na deze viering konden we de Sint Pieter verder bezichtigen. Een erg mooi en imposant gebouw, waar zelfs 800 pelgrims verdwijnen in de massa. Hierna was het tijd voor het Regina coeli met Paus Franciscus op het St. Pietersplein. Iedere zondagmorgen en bij Hoogfeesten verschijnt de paus om 12.00 uur in het raam van zijn studeerkamer in het apostolisch paleis. Hij verwelkomde in zijn begroeting de Nederlandse pelgrims, een bijzonder moment.

Op maandag vertrokken we naar de Sint Ignatiuskerk. Hier was een eucharistieviering waarbij Mgr. van Burgsteden voor ging. Na een heerlijk lange lunch (de pizza’s zijn daar echt overheerlijk…) vertrokken we naar de wijk Trastevere. Hier stonden we, in de Santa Maria in Trastevere, stil bij de dodenherdenking. Het kathedrale koor gaf een concert waarbij het Requiem van Gabriel Fauré werd gezongen. Hierbij hield o.a. de ambassadeur van de Heilige Stoel: prins Jaime de Bourbon de Parme een korte toespraak waarin hij benadrukte dat we de vrede niet voor lief kunnen nemen. Na het concert werd twee minuten stilte gehouden en uit volle borst zong ieder het Wilhelmus mee.

Op dinsdag begon de dag met een stadswandeling door Oud Rome. Een hoogtepunt hiervan was het Forum Romanum. Sinds de zesde eeuw voor Christus was het forum een plaats waar de publieke gebouwen stonden, het centrum voor politiek, economie en religie in het Romeinse Rijk. Momenteel is er van het Forum niet veel meer over dan zuilen, opgravingen en restanten van gebouwen. In de middag was er een gebedsdienst in de Sint Jan van Lateranen. Deze kathedraal is maar liefst 130(!) meter lang. Tijdens deze gebedsdienst vond de aanbidding van het Heilig sacrament plaats. Tijdens deze uitstalling kon iedereen zijn/haar gebed opschrijven en voor het altaar in een mand opdragen. Dit was voor velen een bijzonder moment van stilte, gedurende de drukke dagen in Rome.

Woensdag op audiëntie bij Paus Franciscus.  Een vak helemaal vooraan was speciaal gereserveerd voor ons Bisdom om de audiëntie van dichtbij mee te maken. Na de toegangscontrole konden we op vertoon van ons pelgrimssjaaltje door de diverse hekken om een zo’n mooi mogelijk plekje te kunnen vinden. De paus reed een paar keer in zijn pausmobiel direct langs ons vak. Iedereen was erg blij en enthousiast om de paus van zo dichtbij te kunnen zien, zwaaiend werd de paus verwelkomd door de vele Nederlandse pelgrims. Bijna aan het eind van de audiëntie sprak paus Franciscus nog speciaal enkele woorden tot de pelgrims van Bisdom Haarlem-Amsterdam: 

‘Zeer hartelijk groet ik de gelovigen van het Bisdom Haarlem-Amsterdam, op pelgrimstocht in Rome, samen met hun Bisschop Monseigneur Jozef Marianus Punt en zijn hulpbisschoppen. Een bijzondere groet aan het Kathedrale Koor met veel dank voor de prachtige gezangen. Dierbaren, moge het bezoek aan de Apostelgraven van Sint Petrus en Paulus uw geloof versterken en u blijvend herinneren aan de plicht om het Evangelie te verkondigen met een waardig Christelijk leven. Ik zegen u met liefde’.

Na deze mooie audiëntie zijn we naar de Friezenkerk gegaan, waar een gebedsviering werd gehouden. Op donderdag werd de bedevaart afgesloten met een viering in de basiliek van Sint Paulus buiten de Muren. Hier vierden we samen met Mgr. Hendriks, op het graf van Paulus, eucharistie. Aan de wand hangen de mozaïeken van alle 264 pausen tot nu toe: een afbeelding, hun naam en het aantal jaren/maanden/dagen van het pontificaat. Het verhaal gaat dat als alle plekken vol zijn.. de wereld vergaat. Gelukkig zijn er nog een paar plekjes open. Aan het einde van de viering ontvingen we van de Bisschop de zegen en een mooie rozenkrans, als aandenken aan deze inspirerende reis. 

Wat hebben we, samen, een mooie week gehad!

We hebben samen veel beleefd en gezien, een week om nooit te vergeten!

Ans Guezen, Gré Hendriks, Luus en Ingrid van der Horst, Ineke Peereboom en haar zus Tineke, Nel Nieuwenhuis en Annemarie Koelen.